Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie

Inleiding

Welkom op de homepage van de vereniging Nederlands Genootschap Orthomoleculaire Oncologie.

Eén van de doelstellingen van de NGOO is andere artsen en wetenschappers op de hoogte houden van relevante literatuur inzake niet toxische behandeling of orthomoleculaire behandeling van kanker. Hiermee willen we een brug bouwen tussen de reguliere behandelingen en de orthomoleculaire behandeling. Beiden maken gebruik van dezelfde onderzoeksmethoden, beiden werken in op de biochemie en beiden kunnen elkaars werking bevorderen.

Veel artsen hebben tijdens hun opleiding nooit geleerd wat voeding en voedingsmiddelen kunnen doen bij de genezing en behandeling (ondersteuning) van bepaalde ziektebeelden. Misschien omdat ze het nooit geleerd hebben denken ze vaak dat het dus ook niets uitmaakt en wordt er regelmatig beweerd dat er geen bewijs is dat voeding iets doet bij kanker, hooguit misschien wat preventief werkt. Wij denken dat deze artsen te weinig op de hoogte zijn van bestaande gerandomiseerde studies die iets anders aantonen.

Daarnaast heerst er in Nederland het beleid dat je als arts of oncoloog doet wat de richtlijnen zijn. Kritisch denken en zelf zaken uitzoeken wordt niet gestimuleerd en vooral tegengewerkt. Als een patiënt met maagkanker of darmkanker in Japan beter wordt behandeld (en langer blijft leven met een betere kwaliteit van leven) dan in Nederland dan is het toch logisch om te kijken wat ze in Japan anders doen.

Maar als dan blijkt dat het verschil vooral een paddestoelenextract is dan willen veel artsen er niks van weten, want stel je voor dat ze geassocieerd gaan worden met "alternatieve geneeswijzen". Dat terwijl het een reguliere behandeling is in Japan, daar al meer dan 30 jaar wordt uitgevoerd, zie o.a. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2198088 en http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16133112

Deze homepage zal laten zien dat er vele middelen zijn die als extra aanvulling kunnen dienen in de strijd tegen kanker. Zowel preventief als curatief. Zie hiervoor de literatuurlijst. [1.154 KB] De tak van "alternatieve" geneeskunde die veel werkt met voedingssupplementen en voeding is de zogenaamde Orthomoleculaire geneeskunde. Zie op www.ortho.nl voor meer uitleg over wat deze vorm van geneeskunde inhoudt.

Nutritional Oncology

Nutritional Oncology


Een zeer belangrijke stap in de richting van een wereldwijde acceptatie van de orthomoleculaire behandeling van kanker is de verschijning van het wetenschappelijk naslagwerk:

"Nutritional Oncology" van David Heber, George L. Blackburn en Vay Liang W. Go. Academic Press 2000, ISBN 0123359600.

en inmiddels bestaat er een recentere druk:http://www.elsevier.com/wps/find/bookdescription.cws_home/707033/description#description

Engelbert Valstar, arts-bioloog.
Voedingsinterventie bij kanker.
Uitgeverij Strengholt

ISBN 90-5860-192-7


Verplichte leesvoer voor oncologen. Dit in het voorjaar van 2003 verschenen boek is een echte aanrader, voor kankerpatiënten en nog meer voor hun behandelaars. Het geeft een goed wetenschappelijk onderbouwd overzicht van de belangrijkste stoffen uit de voeding die een gunstig effect kunnen hebben op kanker. Uit het boek komt de encyclopedische kennis van collega Valstar op het gebied van voeding en kanker goed naar voren en dat maakt dit een uniek naslagwerk. Een zeer uitgebreide literatuurlijst staat niet in het boek, maar wel op deze homepage www.ngoo.nl . Ook mis ik een index en de lay-out is
saai maar dat doet geen afbreuk aan het belang van dit boek.

Johan Bolhuis, arts

00021209

Niets wat op deze homepage staat mag zonder schriftelijke toestemming worden vermenigvuldigd of verspreid op welke wijze dan ook. Deze informatie is bedoeld voor artsen en behandelaars en dient zeker niet als zelfmedicatie. Patiënten raden we aan altijd van te voren contact op te nemen met een arts of orthomoleculair arts (zie www.mbog.nl) en niet zonder medische begeleiding een therapie te starten. Zie ook onze disclaimer.

Deze homepage is gemaakt door Johan Bolhuis, arts

Laatste wijziging op zaterdag 16 januari 2016 om 20:55:17 uur.

StartpaginaStudies inzake "Nutritional Oncology"Ledenlijst NGOO