Startpagina

"Hoogte training" / IHHT voor een betere conditie

Gebrek aan energie?
Chronisch vermoeid?
Chronische ontstekingen?

Mogelijk is IHHT iets voor u! Lees hieronder meer over deze nieuwe ontwikkeling in de geneeskunde.

Hypoxie kan ook gunstig zijn……………

De Groenlandse walvissen leven in het gebied rondom de Noordpool. Ongeveer honderd keer per dag stellen ze zich bloot aan hypoxie, een toestand waarbij het zuurstofgehalte in het bloed duidelijk is verlaagd. Ze halen diep adem aan de oppervlakte, duiken dan meer dan 15 minuten diep de zee in en komen dan met een zeer laag zuurstofgehalte in het bloed weer boven. Dit proces herhalen ze ongeveer 90 keer per dag. Ze eten vooral plankton en kleine vissen die slechts de helft van het jaar aanwezig zijn. De vrouwtjes baren iedere drie tot vier jaar een jong tot hun negentigste en men heeft Groenlandse walvissen aangetroffen van meer dan 200 jaar oud.

Wat kunnen we leren van de Groenlandse walvis als maatregelen voor onze eigen gezondheid?

1) Zwem in koud water?
2) Eet plankton en kleine visjes?
3) Doe het rustig aan?
4) Ga regelmatig vasten?
5) Neem niet te veel kinderen en laat er drie tot vier jaar tussen zitten?
6) Adem minder vaak, zorg voor perioden met hypoxie?

Al zijn de eerste vijf gedachten geen slechte maatregelen voor een betere gezondheid, ik wil het hebben over gedachte nummer zes. Onderzoek door Russische ruimtevaart deskundigen bracht iets opmerkelijks aan het licht. Kosmonauten en piloten die vaak perioden zuurstofarme lucht hebben ingeademd bleken een veel betere celstofwisseling te hebben. Ze konden makkelijker energie aanmaken en hun energiefabriekjes in de cellen (de zogenaamde mitochondriën) werkten beter.

Deze ontdekking is vooral van belang voor mensen waarbij er sprake is van een chronisch gebrek aan energie. We kunnen hierbij denken aan ziektebeelden als chronische vermoeidheid, chronische ontstekingen, burn-out syndroom, depressies, kanker en vele andere ziekten.

In iedere cel in ons lichaam bevinden zich mitochondriën, die dankzij het gebruik van zuurstof suiker en vetten kunnen omzetten in energie. Deze energie wordt opgeslagen in een soort pakketjes, adenosinetriphosphaat genoemd, ook wel afgekort als ATP. Een volwassene van zo’n 70 kg produceert ook rond de 70 kg ATP per dag.

Interval Hypoxie Hyperoxie Therapie zorgt voor een beter functioneren van de mitochondriën en zorgt ervoor dat slecht functionerende mitochondriën (zeg maar energiefabriekjes die te weinig opleveren) worden afgevoerd. Cellen worden daarmee wat functie betreft weer jonger en vitaler.

Laatste update van deze site op maandag 30 januari 2017 om 17:22:36 uur.